Znate li zašto žene žele seks?

Američki psiholozi sa Univerziteta u Teksasu, Sindi Meston i Dejvid Bas, razgovarali su s preko hiljadu žena širom sveta i rezultate objavili u svojoj knjizi Why Women Have Sex. Donosimo vam neke od najčešćih motiva za prepuštanje strastima, ali i objašnjenja autora knjige zašto ovi razlozi i nisu tako neobični.

Muškarac se dobro ljubi
Jedan od najpopularnijih razloga zašto žene imaju polne odnose je vrlo jednostavan. Muškarac se odlično ljubi! To nije tako čudno jer u ljudskim usnama se nalazi više senzornih neurona nego u drugim delovima tela. Jedno istraživanje je pokazalo da ljubljenje izaziva pad kortizola, hormona odgovornog za stres, a na taj način se smanjuje anksioznost. Ženama je ljubljenje važno pre i tokom seksa, a loš poljubac može u potpunosti da ih ohladi.

Dijeta
Redovna fizička aktivnost kao što je seks može da pomogne u gubljenju kalorija. Seks sagoreva 100-250 kalorija. Mnoge žene su izjavile da koriste seks kao osnovnu metodu i trening za mršavljenje.

Protiv bolova i stresa
Opšte je poznato da su glavobolja i migrena razlozi koji se najviše koriste za izbegavanje ili odbijanje seksa. Međutim, u ovoj studiji mnoge žene navele su upravo lečenje glavobolje kao razlog za seks. Neke od dama primetile su da im glavobolja prolazi kad dožive orgazam. Objašnjenje za ovaj fenomen je u tome što se tokom seksa oslobađa endorfin, hormona zaslužnog i za dobro raspoloženje, a njihovo delovanje je slično morfijumu koji bol čini podnošljivijim.

Osveta
Neke žene rekle su da su seks koristile kao oružje osvete svojim nevernim partnerima. Činjenica da su spavale sa najboljim prijateljem svog bivšeg ili sadašnjeg partnera, povećava zadovoljstvo jer su ga na taj način kaznile ili mu se osvetile.

Bračna dužnost
Mnoge žene, posebno one koje su u braku, tvrde da su često pristale na polni odnos s partnerom, iako nisu bile raspoložene. Iako su danas drugačija vremena i muškarci i žene su se promenili, a u nekim slučajevima i zamenili uloge, ipak mnoge žene smatraju da je njihova dužnost da udovolje svom mužu svaki put kad on želi seks.

Žele da spreče prevaru
Istraživanje je pokazalo da žene često koriste seks kao sredstvo kojim štite svoju vezu ili brak. Ova strategija pomaže iz dva razloga. S jedne strane, samim tim što je partner seksualno zadovoljen, omogućava njegovu vernost, dok s druge, zdrava seksualna veza pokazuje potencijalnim novim partnerkama da nemaju šanse.

Iskustvo
Mnoge žene u istraživanju, a posebno mlađe, tvrde da u želji da što više poboljšaju svoja erotska umeća gledaj da prikupe što više seksualnog iskustva.

Sažaljenje
Žene sebe doživljavaju kao brižne osobe koje umeju da pokažu empatiju za druge, odnosno da budu osetljive i svesne tuđih osećanja. Nekoliko žena u istraživanju opisalo je seks kao način pružanja utehe muškaracima koji se osećaju loše ili imaju izrazito nisko samopouzdanje. Mnoge žene su se upuštale u polne odnose s muškarcem za kojeg su osećale sažaljenje, na primer s muškarcem koji je hteo da izgubi nevinost.

Izvor: telegraf.rs
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *