NASA je zabeležila fotografiju dosada neviđenih galaksija: Ovo je najudaljeniji deo svemira

NASA teleskop Habl nam donosi fotografiju dosad najudaljenijih delova svemira, na kojoj se mogu videti galaksije iz najdubljih kutaka vasione.

Prema pisanju londonskog Telegrafa, fotografija, nazvana “XDF” extreme Deep Field (za ekstremno duboko polje), predstavljaja kombinaciju više od 2.000 slika snimljenih tokom jedne decenije.

Ona je deo Hablovog Ultra dubokog polja, snimka malog dela svemira koji je Habl napravio tokom 2004. i na kojem se mogu videti na hiljade galaksija i nebrojeno mnogo milijardi svetova.

Nova fotografija, međutim, je još detaljnija, i sadrži oko 5.500 galaksija od kojih one najudaljenije svetle tek desetmilijarditim delom svetlosti koja se može videti golim okom.

Pojedine galaksije su spiralnog oblika i podsećaju na naš Mlečni put i susednu galaksiju Andromedu. Na slici se mogu uočiti i velike i maglovite crvene galaksije, koje više ne proizvode nove zvezde, kao i blede i daleke žute galaksije u fazi nastanka.

Fotografija je načinjena spajanjem slika snimljenih tokom 50 dana proteklih deset godina, što predstavlja zbir od dva miliona sekundi ekspozicije.

Dve Hablove glavne kamere, Advanced Camera for Surveys (ACS) i Wide Field Camera 3, uspele su da otkriju galaksije stare 13,2 milijardi godina, dok je sam univerzum nastao je pre 13,7 milijardi godina.

(trojka.rs)

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *