Pronašli virus koji proždire rak! Šta vredi kada je neprofitabilan

Zvuči predobro da bi bilo istinito: virus koji proždire rak.

Ponekad ga zovem ubicom koji ubija loše momke‘, kazao je dr. Magnus Essand iz Švedske, koji tvrdi da je pronašao jako uspešan lek protiv raka.

Prednosti doktorovog otkrića ima puno: kao prvo, virus je jeftin za proizvodnju, a kao drugo, njegove eventualne nuspojave minimalne, odnosno svode se na simptome slične oboljenju od gripa.

Rezultati istraživanja pokazuju da se tumor kod ispitivanih miševa doslovce topi. Na čoveku nikad nije testiran, a kako kaže doktor – izgleda ni neće biti.

Fali mu milion funti?!

Problem se, naime, pojavio oko toga što doktor Essand i njegov tim jednostavno ne mare za profit. Detalji njegovog eksperimenta već su objavljeni u vodećim časopisima širom sveta, što znači da otkriće ne može više biti patentirano. A bez patenta niko ne želi da investira.

“To je zato jer jedino veliki profit može da natera kompanije da ulažu u nešto od čega će dovoljno zaraditi da pokriju svoj ulog”, kazao je doktor.

Ni država nije zainteresovana

Nema ni sredstava iz javnih fondova. Iz nepoznatih razloga, švedska vlada odbija da finansira klinička ispitivanja kod ljudi, čak i kada bi rezultati potencijalno mogli da oslobode državu ogromnih ulaganja u lečenje ljudi.

Šta još reći na sve ovo?

Izvor: Danas.hr/S media foto:Guliver/Thinkstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *