Najbolji posao na svijetu: Da li biste se za 32.000 dolara brinuli o bebama pande?

Da li biste pristali na posao koji je plaćen 32.000 dolara kako biste se čitav dan brinuli o bebama pande?

Iako ovo zvuči nestvarno, u Kini zaista postoji takav posao koji se nudi u centru za istraživanje i brigu o pandama.

panda

“Vi imate samo jednu misiju, a to je da provedete 365 dana sa pandama i dijelite njihovu radost i tugu. Jedina stvar na koju morate biti spremni jeste da budete dan i noć uz pande”, navode iz jednog od centara.

Džinovske pande su ugrožene vrste, a prijeti im kontinuiran gubitak staništa i niska stopa razmnožavanja. Džinovska panda je jedna od najpoznatijih i najomiljenijih zaštićenih vrsta.

Postoji jedna zanimljiva tibetanska legenda koja je pokušala objasniti kako su pande dobile svoje jedinstvene boje.

https://www.youtube.com/watch?v=-V1cpzxBNII

Nekada davno, pande su živjele u visokim planinama Tibeta, a njihovo krzno je bilo snježno bijele boje. Bili su prijatelji sa mladom pastiricom koja im je čuvala krdo u planinama u blizini sela. Jednoga dana majka panda i njeno mladunče su se igrali s pastiricom, kada je iznenada mladunče napao jak i gladan leopard. Pastirica je uspjela zaštititi mladunče sklanjajući ga, ali je nju leopard ubrzo ubio. Ostale pande su bile toliko tužne da su organizovale službu za pastiricu, također želeći da nikada ne zaborave njenu žrtvu za mladunče pande. Lokalni običaj u planini je bio da se ruke i noge prekriju pepelom u znak sjećanja na nastradale. Pande su brisale oči šapama i prekrile uši ne bi li blokirale zvuk plača. Grlile su se da se utješe i dok su to činile pepeo je zacrnio dijelove krzna preko kojih su prelazile njihove šape.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *